Høstaksjon – 29. september – 11. november

Høstaksjonen 2024

Si meg, hva betyr frihet og rettferdighet? 

Av Caritas Norge  

«Frihet og rettferdighet for de mest sårbare.» Det er slagordet for Caritas Norges´ høstaksjon 2024. Det er utvilsomt vakre ord, men hva betyr egentlig frihet og rettferdighet?  

Vi ber filosof Henrik Syse om hjelp til å forstå disse begrepene.  

Hva betyr rettferdighet?  

– Dersom vi går tilbake til klassisk gresk tenkning, så handler rettferdighet om en balanse i samfunnet, hvor hver gjør det som hver er best egnet til og bør gjøre, og får etter fortjeneste og ordning tilbake for det. 

Det som skjer i overgangen til kristen tenkning, og videre inn i moderne tid, er at man får en vektlegging av hvert eneste menneskes likeverd, forklarer Syse. 

– I den kristne tradisjonen, selv om man slett ikke har klart å leve opp til det alltid, er det et rettferdighetsbegrep som henger sammen med likeverd. Alle mennesker fortjener å bli behandlet rettferdig. Det betyr ikke bare at man skal få etter fortjeneste, eller straffes hvis man har gjort noe galt. Det betyr at man skal behandles på en slik måte at det reflekterer det grunnleggende menneskeverdet.  

Hva betyr frihet?  

–  Om vi igjen tillater oss å gå tilbake til klassisk gresk tenkning, så betyr frihet at man ikke har en mester over seg. 

Syse forklarer at dette ikke viser til fraværet av noen overordnede, slik som en arbeidsgiver eller statsminister, men at du ikke er eid av noen andre, eller hele tiden styres av andre enn deg selv. Det finner vi igjen i moderne frihetstenkning også, sier Syse, hvor veldig mye er knyttet opp mot begrepet autonomi.  

– Autonomi betyr jo bokstavelig talt å være sin egen lovgiver. 

Det er de ansatte og frivillige i Caritas Norge som skal omsette de flotte ordene i handling. Hva legger de i begrepene rettferdighet og frihet?  

Herdis Nundal, leder for innenlandsavdelingen mener frihet har to retninger, og det er frihet til noe og frihet fra noe:

– Frihet for meg, er å kunne gjøre det man vil innenfor noen rammer, selvfølgelig. Men også frihet fra fangenskap, fattigdom og nød.

Joseph Ceville har den ansvarstunge oppgaven med å sørge for at nyankomne asylsøkere får den veiledningen de trenger når de kommer til Norge.  

– Rettferdighet for meg, er tilgang til noe vi har rett eller krav på.  

Det nasjonale ankomstsenteret som Ceville leder, bidrar til rettferdighet ved å gi asylsøkere informasjon om sine rettigheter og plikter.  

– Denne økte kunnskapen gir folk makt til å stille krav, samt unngå mulige anledninger hvor man lettere kan bli utnyttet.  

Helena Aanstad er jurist og en av rådgiverne som gir juridisk bistand til folk som opplever urettferdighet.  

– Rettferdighet for meg, betyr at alle mennesker får den behandlingen de har krav på, basert på likhet, respekt og anerkjennelse av deres grunnleggende rettigheter. Det innebærer at alle, uavhengig av bakgrunn, skal ha like muligheter til å leve et godt liv, og at ingen skal utsettes for diskriminering eller usaklig forskjellsbehandling.   

Mange i Norge tar nok friheten for gitt, mener Aanstad.  

– Min mor flyktet fra Iran fordi hennes frihet og rettigheter ble fratatt henne fordi hun er kvinne. Kanskje blir vi først virkelig bevisste på frihetens verdi når den er truet?  

Tale Birkeland Hungnes leder utenlandsavdelingen i Caritas. Hun mener rettferdighet i vesentlig grad handler om fordeling: 

– Det viktigste ved rettferdighet er fordeling av makt og ressurser. Caritas arbeider både med å myndiggjøre fattige og undertrykte, og med å holde rike og mektige til ansvar for urettferdig fordeling. Vi ser hver dag at dette arbeidet gjør en forskjell.  

Birkeland Hungnes mener at frihet henger tett sammen med rettferdighet.  

– I Caritas jobber vi for frihet til å kunne spise seg mett, frihet til å skape sitt eget levebrød, frihet fra nød. Bistand kan skape avhengighet og underdanighet, men Caritas over hele verden jobber i stedet på en måte som myndiggjør mennesker.   

Ingrid Rosendorf Joys er generalsekretær i Caritas Norge. Hun synes det er fascinerende at svarene varierer så mye.  

 – Det er interessant å slå fast at begrepene frihet og rettferdighet betyr mye forskjellig, avhengig av hvem man spør.  

Uansett er det ifølge Joys åpenbart at alle bør støtte kampen for frihet og rettferdighet. Hun kommer derfor med en klar oppfordring: 

 – Jeg oppfordrer alle til å støtte årets høstaksjon. Dette er en flott anledning til å vise nestekjærlighet og bidra til at flere får den hjelpen de trenger. Sammen kan vi arbeide for å skape mer rettferdighet, frihet og verdighet for alle.

Faktaboks:

  •  733 millioner mennesker lever med sult i verden. Caritas har tiltak som hjelper  
  •  I underkant av 622 000 mennesker lever i utenforskap (utenfor arbeid, utdanning og arbeidsmarkedstiltak) i Norge. Caritas har tiltak som hjelper  

Boks eller lignende:
Støtt årets høstaksjon!
QR-kode
Vipps: 93084
Gavekonto: 8200.01.93433 merk høstaksjonen


Pengene Caritas får inn i løpet av Høstaksjonen, vil bli brukt der behovene er størst og til tiltak som best vil komme til nytte for mennesker i sårbare situasjoner

«Vi trenger desperat hjelp for å få endene til å møtes» 

Ahmed (29) fra Vestbredden pleide å tjene til livets opphold på en byggeplass i Israel, men da israelske myndigheter stengte området mistet han all inntekt og muligheten til å forsørge familien sin. Konsekvensen ble blant annet at kona hans måtte slutte å studere på universitetet på grunn av høye kostnader.    

Den palestinske befolkningen på Vestbredden har opplevd en reell katastrofe siden starten av Israels angrep på Gaza. Drap, rivinger, ekspropriasjoner og økonomisk nød preger dagliglivet i lokalsamfunnene.  

Ahmad jobber nå på familiegården og han og familien trenger desperat hjelp for å få endene til å møtes  

 – Vi møter stekt konkurranse fra andre bønder, og jeg sliter med å få forsørget familien min, forteller han oppgitt  

Caritas til stede og jobbet med palestinske befolkninger på landsbygden på et humanitært nivå. Målet er å gi mennesker som Ashed muligheten til å skape sitt eget levebrød og spise seg mette, samt frihet fra nød.  Dette gjøres på en måte som myndiggjør mennesker.  

Ahmed store ønsker er å kunne forsørge familien sin igjen, at sønnen får et godt liv, og at kona vil få muligheten til å gå tilbake til universitetsstudier for å forfølge sine drømmer.

Kjøkkenhager gir trygghet 

Takket være Caritas har Florence forvandlet sitt og familiens liv gjennom en bærekraftig kjøkkenhage. 

Florence (52) fra DR Kongo, har med opplæring i bærekraftig jordbruk og tilgang til frø fra Caritas, skapt en kjøkkenhage som gir både matsikkerhet og trygghet for seg selv og sine seks barn. Overskuddet fra avlingene selges på markedet. Hennes innsats har bidratt til å bekjempe underernæring i lokalmiljøet.

 –  Med frø fra Caritas kan vi dekke våre egne behov, og hjelpe andre, forteller Florence stolt. 

Florence møter utfordringer som følge av klimaendringer, men med støtte fra Caritas har hun lært å lage biogjødsel som beskytter plantene.

 – Til tross for klimaendringene, hjelper biogjødselen oss å holde avlingene sunne, sier hun.  

Florence har skapt en trygg fremtid for sin familie, og inspirert andre småbønder i lokalsamfunnet. Denne reisen hadde ikke vært mulig uten Caritas, og Florence er takknemlig for alt Caritas har gjort for henne og hennes familie. 

«Tusen takk! Nå klarer vi oss selv»  

Agate* fra Latvia levde et normalt liv, men plutselig ble alt snudd på hode da hun gikk gjennom et samlivsbrudd og måtte flytte ut fra leiligheten med sin sju år gammel datter. 

Selv om hun hadde en jobb, hadde hun ingen sparepenger, og økonomien hennes ble raskt ødelagt. Hun oppsøkte Caritas i Trondheim og ble også oppfordret til å kontakte NAV, men det ville hun ikke av frykt for å miste omsorgen for sin datter.  

Agate var i en såpass sårbar situasjon, så Caritas valgte å sette henne på listen over de som kan motta matposer i Trondheim.  Hver gang hun kom for å hente en pose, uttrykte hun stor takknemlighet og fortalte at maten hjalp henne med å overleve den mørke perioden i livet. I tillegg fikk hun muligheten til å prate med andre som også kom for å hente mat, og hun innså at hun ikke var den eneste som sto overfor utfordringer. Hun var alltid positiv og tok ofte med datteren for å vise henne at det finnes andre som både trenger og gir hjelp.  

 Hver uke deler frivillige ved Caritas Trondheim ut mat til vanskeligstilte i byen. Pågangen øker i takt med prisstigninger og dyrtid. 

 Etter tre måneder, kom Agate tilbake og sa med et smil: «Tusen takk. Nå klarer vi oss selv»  

*Agate er et navn vi har gitt henne pga personvern. Det er altså ikke hennes egentlige navn.  

Seiret med Caritas sin hjelp 

Katarina og Mickael, begge fra Polen, oppdaget at de ble utsatt for lønnstyveri av arbeidsgiver. Et tips fra en nabo ledet dem til Caritas. 

Katarina, fra Polen, elsket jobben sin, men da pandemien rammet og apotekene stengte for besøk, ble salgsmålene umulige å nå. I håp om nye muligheter flyttet hun til Norge i 2021. Mickael, også fra Polen, kom til Norge på jakt etter bedre økonomisk hverdag.

Katarina og Mickael da de jobbet med sikkerhet på en ambassade i Oslo, Jobbene var lavtlønnet, og Katarina oppdaget etter tid at hun ikke hadde fått feriepenger. Hun tok opp saken med sjefen, og ble avvist. Mickael begynte også å merke at forholdene på arbeidsplassen ikke stemte. 

Katarina ble tipset av en nabo om Caritas Norge og gjennom Caritas møtte de Leila, en advokat som tok sakene deres. De oppdaget at arbeidsgiveren ikke bare hadde holdt tilbake feriepenger, men også kuttet arbeidstiden uten samtykke. Det tok tid, men med støtten fra Leila og Caritas vant de. 

Katarina fortsatte å jobbe med språkkunnskapene sine og tok gratis norskkurs hos Caritas. Mickael begynte også å lære norsk og fant trygghet i fellesskapet som Caritas tilbød. Sammen